Μέτρα για την προστασία δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο 1/2015

Την προειδοποίηση ότι η πρόσφατη ανατροπή στην ισοτιμία ευρώ και ελβετικού φράγκου επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη θέση χιλιάδων οφειλετών δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη λήψη μέτρων από την Πολιτεία για την προστασία τους, απευθύνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

 

 Σε ανακοίνωση της η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκατοντάδες καταγγελίες από δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου, λόγω των αλλαγών της ισοτιμίας από το 2009,

σήμερα οφείλουν πολύ περισσότερα από όσα δανείστηκαν και η οργάνωση των καταναλωτών ζητάει, η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές, να λάβει δραστικά μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Στην κατεύθυνση της αναδρομικής αποκατάστασης της αποπληρωμής και εξόφλησης του δανείου των οφειλετών με βάσει το κεφάλαιο που πραγματικά έλαβαν σε ευρώ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «οι ευθύνες των ελληνικών τραπεζών που επέλεξαν να προωθήσουν τα προϊόντα αυτά είναι τεράστιες. Βομβαρδίζοντας με διαφημιστικά μηνύματα τους καταναλωτές, έδιναν έμφαση στο χαμηλό επιτόκιο των συγκεκριμένων δανείων, παραλείποντας να ενημερώσουν για τους κινδύνους από μια τέτοια υπηρεσία. Στην ουσία, τα δάνεια σε ξένο νόμισμα έχουν επενδυτικό χαρακτήρα, με συναλλαγματικούς κινδύνους που δεν είναι σε θέση να υπολογίσει ο μέσος καταναλωτής. Αντίθετα, οι καταναλωτές προσδοκούν να επιστρέψουν το κεφάλαιο που έλαβαν, συνήθως για την αγορά του σπιτιού τους, πλέον του τόκου».

Σημειώνεται ακόμη ότι, οι τράπεζες έχουν υποχρέωση από ένα πλέγμα νόμων και πράξεων της Τράπεζα της Ελλάδας, όχι μόνο να επισημάνουν αλλά και να κάνουν αντιληπτούς στους καταναλωτές τους κινδύνους από μια πιθανή διατάραξη της ισοτιμίας, φέροντας ακόμα και παραδείγματα τέτοιων δυσμενών εξελίξεων.

«Αν γνώριζαν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα επέλεγαν να δανειστούν σε ευρώ, με το αντίστοιχο κυμαινόμενο επιτόκιο», εκτιμά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Πηγή: tovima.gr

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.